بلاگ زرین کراود

۵ نمونه از ریسک های تامین مالی جمعی

با توجه به سوالات و نظرات شما تصمیم گرفتیم مقاله‌ای درباره ریسک های تامین مالی جمعی ارائه کنیم.

مدت زمان مطالعه این مطلب ۸دقیقه است.

اول یکم با معنی کراودفاندینگ یا همون تامین مالی دسته جمعی آشنا می شویم.

 

کراودفاندینگ چیست:

 

تامین مالی جمعی یا کرادفاندینگ در ایران و حتی جهان، روش نسبتا تازه‌ای برای جمع‌آوری بودجه لازم استارتاپ‌ها و کمپین‌های نوپاست.

علاوه بر این، راه جدیدی است برای کسانی که به دنبال سرمایه‌گذاری‌های جدید و متنوع هستند. اگرچه تامین مالی جمعی با استقبالی چشمگیر از طرف سرمایه‌گذاران مواجه شده، اما خالی از ریسک نیست.

در این مقاله ما درباره ریسک های تامین مالی جمعی و راه‌هایی برای به حداقل رساندن آن صحبت می‌کنیم.

تامین مالی جمعی هم برای استارتاپ‌ها و هم برای سرمایه‌گذاران می‌تواند گزینه‌ای ایده‌آل باشد. مشهورترین نوع این نوع سرمایه گذاری، سرمایه‌گذاری وام‌محور debt-based است. انواع دیگر تامین مالی جمعی:

 

۱. تامین مالی جمعی پاداش محور یا Rewards-Based

۲. تامین مالی جمعی مبتنی بر سهام خصوصی Equity-Based

۳. تامین مالی جمعی مبتنی بر کمک مالی Donation-Based

 

کراودفاندینگ شامل توضیحات گسترده‌تری است و قبل از سرمایه‌گذاری نیاز به شناخت بیشتر از ساز و کار آن وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با کراودفاندینگ پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را هم مطالعه کنید. کراودفاندینگ چیست؟ و چرا باید درباره آن بدانیم.

 

ریسک های سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی

۱. ریسک از دست دادن اصل سرمایه

 

برای شروع، بهتر است به این سوال پاسخ دهیم که آیا ممکن است که اصل سرمایه در تامین مالی جمعی به خطر بیفتد و یا به کلی از دست برود؟

– بله در روند سرمایه‌گذاری در کرادفاندینگ‌ در سراسر جهان، خطر از دست دادن اصل سرمایه وجود دارد. به خصوص اگر ضمانت یا وثیقه‌ای در صورت شکست کمپین برای برگرداندن اصل پول سرمایه‌گذارها وجود نداشته باشد. 

“زرین کراود با سه  نوع ضمانتی که برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفته، این ریسک را به صفر رسانده است.”

 

انواع روش های تضمین اصل سرمایه

 

در سکوی تامین مالی جمعی زرین کراود سه نوع ضمانت برای حفظ اصل سرمایه و ارجاع آن به سرمایه‌گذار در صورت عدم موفقیت کمپین در نظر گرفته شده است:

    • دریافت ضمانت نامه بانکی 

    • دریافت سند ملک جهت ضمانت از سرمایه‌ پذیر

 

ریسک های تامین مالی جمعی

عدم موفقیت کمپین و دستیابی به هدف

 

تامین مالی جمعی مانند بسیاری از سرمایه‌ گذاری‌ های تجاری دیگر، بی‌خطر نیست و طبیعتا ریسک عدم موفقیت، کمپین‌های تامین مالی جمعی را نیز تهدید می‌کند.

اما بالای ۹۰ درصد کمپین‌ های سرمایه گذاری کراودفاندینگ فرابورس با موفقیت به اتمام رسیده‌اند”.

 دلایل موفقیت حداکثری کمپین‌های تامین مالی جمعی فرابورس چه بوده است؟ 

    • نظارت فرابورس به عنوان یک نهاد باسابقه بر کمپین‌های تامین مالی جمعی 

    • نظارت مستقیم نهاد ناظر مالی بر روند کمپین ( نهاد مالی ناظر بر کمپین‌ های سکوی تامین مالی جمعی زرین کراود، شرکت ارزش پرداز آریان( آیکو) می‌باشد. 

    • ساختار قانونمند سرمایه‌گذاری در کرادفاندینگ

    • ارزیابی ریسک های هر کمپین قبل از شروع دوره جمع آوری وجوه 

عدم امکان دسترسی آنی به اصل سرمایه

 

در مسیر هر سرمایه‌گذاری، اصل مبلغ طی دوره انجام کمپین بلوکه و از دسترس خارج می‌شود. این امکان وجود ندارد که هر زمان و در صورت خواست یا نیاز، اصل پول سرمایه‌گذاری شده قابل برداشت باشد. 

“مدت زمان کوتاه اتمام کمپین‌ های تامین مالی جمعی مزیت سرمایه‌گذاری به روش کراودفاندینگ نسبت به انواع سرمایه‌گذاری های دیگر است.”

در نتیجه اگرچه تامین مالی جمعی نوعی سرمایه‌گذاری خطرپذیر است، مزایای آن باعث استقبال سرمایه‌گذاران شده است. 

  •  نهاد مالی ناظر و فرابورس 

  •  تضمین اصل سرمایه با انواع ضمانت‌ نامه 

  •  سابقه درخشان و موفقیت حداکثری کمپین‌های تامین مالی جمعی در ایران 

  •  تنوع کمپین ها برای سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی

  •  سرمایه گذاری معاف از مالیات 

  •  امکان سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت با بازدهی مختلف

  •  مسیر شفاف انجام کمپین با ارائه زمانبندی و گزارشات دوره‌ای توسط پلتفرم و سرمایه پذیر

 

ریسک های تامین مالی جمعی

نبود نهاد ناظر بر فعالیت های کسب و کار و فعالیت های مالی

 

در بعضی از کشورها سکوهای تامین مالی جمعی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار نیستند و همین مسلتزم احتیاط بیشتر برای انتخاب سکوها و کمپین‌هاست. 

“کراودفاندینگ در ایران تحت نظارت فرابورس انجام می‌گیرد و نظارت قانونی بر این بخش سرمایه‌گذاری وجود دارد.”

نظارت بر کمپین‌ها و غربالگری ارزیابی در زرین کراود برای کاهش ریسک های تامین مالی جمعی 

پیش از شروع هر کمپین سرمایه‌گذاری، شرکت‌ها و یا سرمایه‌ پذیرهای داوطلب در راستای تشخیص خطرهای احتمالی باید از فیلترهای ارزیابی عبور کنند. این غربالگری سعی بر این دارد تا تمام جوانب منجر به موفقیت و یا شکست کمپین‌ ها را در نظر بگیرد. 

مراحل ارزیابی در خواست جذب سرمایه در زرین کراود

 

    • بررسی طرح توجیهی توسط ارزیاب زرین کراود

    • بررسی طرح توجیهی توسط ارزیاب فرابورس

    • بررسی طرح توجیهی توسط ارزیاب نهاد مالی ناظر

    • بررسی طرح توجیهی توسط ارزیاب صندوق ضامن 

در صورتی که از نظر کارشناسان ارزیابی، طرح توجیهی سرمایه پذیر پرریسک محسوب شود، جهت ارزیابی موشکافانه برای اطمینان کافی از سرمایه گذاری موثر به متخصص دیگری ارجاع داده می‌شود.

 

هزینه فرصت سرمایه گذاری

 

از آن‌جا که سرمایه‌گذاری همواره با خطرهایی احتمالی مواجه است، هر فردی پیش از اقدام برای سرمایه‌گذاری، به دنبال کسب سود بیشتر و اجتناب حداکثری از خطرها است. در همین راستا، ریسک ها و فرصت‌ های گوناگون سرمایه‌گذاری مقایسه می‌شوند تا بهترین گزینه در نظر گرفته شود. اما گاهی این ریسک وجود دارد که طی مدت تکمیل کمپین، ارزش سرمایه دچار خدشه شود. 

“برتری سرمایه گذاری در کمپین‌های تامین مالی زرین کراود، معافیت از مالیات و بازدهی بیشتر از میانگین سود بانک است.”

نکات قابل توجه در کاهش ریسک تامین مالی جمعی از نظر هزینه فرصت 

    • علیرغم این‌که در حال حاضر مالیات بر سود سرمایه‌گذاری‌ها در ایران تعلق می‌گیرد، سرمایه گذاری در کراودفاندینگ از این قاعده مستثنی است. 

    • کمپین‌های تامین مالی جمعی اکثرا تا یک‌سال به اتمام می‌رسند و این مدت زمان کوتاه هزینه فرصت را کاهش می‌دهد. 

    • در اکثر کمپین‌ های سکوی تامین مالی زرین کراود بازپرداخت سود به صورت ماهیانه انجام می‌شود. 

 

رسیک های تامین مالی جمعی

سرمایه گذاری مطمئن

 

سرمایه‌گذاری امن و یافتن راه‌های مناسب برای حفظ سرمایه و کسب سود پایدار، همواره یکی از اولویت‌های مهم افراد و سازمان‌هاست. همه می‌دانیم که بازارهای مالی دارای ریسک‌های مختلفی هستند و بنابراین مهم است که در انتخاب انواع سرمایه‌گذاری‌ها دقت و تامل لازم را داشته باشیم.

در این مقاله، به برخی از راه‌های سرمایه‌گذاری امن پرداخته می‌شود:

سپرده گذاری در بانک

 

یکی از راه‌های ساده و امن سرمایه‌گذاری، سپرده‌گذاری در بانک‌ها است. بانک‌های معتبر اغلب به برخوردهای بسیار کمی در مورد سپرده‌ها اجازه می‌دهند و تا حد معقولی امنیت و بازدهی را تضمین می‌کنند.

 

سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار

 

خرید اوراق بهادار مانند اسهم و بندهای دولتی، از دیگر راه‌های معمول سرمایه‌گذاری است. این نوع سرمایه‌گذاری با ریسک‌هایی همراه است، اما می‌تواند به دلیل بازدهی بالا و افزایش ارزش طولانی‌مدت، سودآور باشد. با این حال، توصیه می‌شود قبل از سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار، تحقیقات دقیقی را انجام دهید و از راهنمایی مشاوران مالی حرفه‌ای بهره بگیرید.

 

سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات

 

سرمایه‌گذاری در بازار املاک و مستغلات، یکی از راه‌های معتبر و پایدار برای کسب سود در طولانی‌مدت است. با توجه به افزایش قیمت‌ها در بازار املاک، سرمایه‌گذاری در این صنعت می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.

 

کراودفاندینگ

 

پلتفرم های تامین مالی جمعی صندوق‌هایی است که پول سرمایه‌گذاران را در اختیار می‌گیرند و آن‌ها را در سبد گوناگونی از اوراق بهادار، املاک، طلا و سایر دارایی‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. این روش از نظر تنوع و کاهش ریسک، می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

در انتها، لازم به ذکر است که قبل از هرگونه سرمایه‌گذاری، نیاز است که به دقت تحقیق کنید، نیازهای مالی خود را مشخص کنید و از نظر مالیاتی و حقوقی نیز مشورت بگیرید. همچنین، توصیه می‌شود که سرمایه‌گذاری های خود را تنوع‌ببخشید تا در مقابل مخاطرات بازارها مقاومت کنید و به سودآوری پایدار دست یابید.

مقاله سکوی تامین مالی جمعی چیست را مطالعه کنید.

 

کلام آخر

 

با توجه به این مقاله احتمالا  پاسخ بهتری به این سوال داریم که  با توجه به ریسک های تامین مالی جمعی آیا این نوع سرمایه‌گذاری ایده خوبی است؟ 

پیش از هر سرمایه‌گذاری باید تمام مسیر و هدف نهایی روشن باشد. مسیر سرمایه‌گذاری علاوه بر مزایا و سود، ریسک‌ها و خطراتی را نیز شامل می‌شود. سرمایه گذاری در تامین مالی جمعی با توجه به راه‌هایی که برای کاهش خطرات احتمالی در نظر گرفته شده است، این نوع سرمایه گذاری را منطقی و موثر ساخته است. 

طی مسیر نوشتن این مقاله، به این ویدئو برخوردیم که جوانب بیشتری از ریسک هایی که سرمایه گذاران در مطرح‌ترین پلتفرم های کراودفاندینگ دنیا کیک استارتر و ایندیگو با آن مواجه بوند را شرح می‌دهد. تماشای آن در انتهای این مطلب خالی از لطف نیست.